Alkuperäinen sivusto (Espoon kuvis etänä)

Tarvikkeet:
Voit mainiosti soveltaa ja käyttää sellaisia materiaaleja ja työvälineitä, joita kotona tai ulkona sattuu olemaan.
– maito -tai mehupurkki
– puuta ulkoa tai varastosta
– maaleja: esimerkiksi pullovärit tai maalitussit
– askarteluliimaa, nauloja, niittejä, saha, vessapaperi hylsyjä
– kaikenlaista sekalaista, neulasia, käpyjä, talventörröttäjiä
– aikakausilehdistä, mainoksista tai elintarvikepakkauksista leikattuja eri värisiä paloja

TYÖVAIHEET:

1) Ota maito- tai mehupurkki ja suunnittele siitä hyönteisille koti. Minkä muotoisia aukkoja haluat tehdä? Kerroksia mahtuu purkkiin 3-4. Aukkoja voi tehdä purkin eri seinämille, muttei purkin nurkan yli, jotta purkin tukevuus säilyy.

2) Piirrä aukkojen paikat ja väritä purkki öljypastelliliiduilla ennen aukkojen leikkaamista – tukevaa purkkia on helpompi värittää! Kirkkaat värit houkuttelevat hyönteisiä kasveihin, ehkä myös hotellin asukkaaksi. Vai haluatko, että hotelli maastoutuu maisemaan? Valitse värit sen mukaan. Minkä niminen sinun hotellisi on? Voit tehdä nimikyltin, joka kertoo myös muille hotellin näkeville, mikä se on.

3) Leikkaa aukot. Aukkoihin voi jättää yläreunasta kiinni olevan läpän, joka suojaa aukkoa sateelta. Tee ensin harpilla tai muulla terävällä piikillä reikä pahviin ja sujauta saksien toinen kärki purkin sisään, niin saat aukon leikattua. Putkimaisia kasvin varsia varten aukkoon voi pujottaa vessapaperirullan tyhjän hylsyn.

4) Kerää materiaaleja kuivumaan. Hyönteishotellin sisäpuoli kootaan eri kokoisista ontoista korsista ja muista ulkoa löytyvistä materiaaleista, joiden väleihin hyönteiset voivat ryömiä. Tähän sopivat kaislat, eri paksuiset talventörröttäjien kuivuneet varret, kävyt, lahopuun palat ym. ulkoa löytyvät materiaalit. Käytä kuivia materiaaleja.

5) Täytä hotellisi kerrokset. Aloita ensimmäisestä kerroksesta ja täytä kerrokset siitä ylöspäin huolellisesti niin, että täytteet ovat tukevasti paikallaan, jotta ne eivät putoa. Jos sinulla on käytettävissä puuliimaa tai erikeeper-tyyppistä liimaa, voit pursottaa sitä hiukan kerroksen pohjalle, niin täyte pysyy paremmin paikoillaan liiman kuivuttua. Liimaa kiinni myös purkin yläosa eli talon harja, jos se on auki. Pyykkipojat ovat hyviä apulaisia.

6) Aseta hotelli aurinkoiselle, suojaiselle seinustalle tai ripusta se sopivaan paikkaan narulla. Hyvä paikka on lähellä puutarhan istutuksia. Jos tölkin laittaa roikkumaan, se kuivuu nopeammin sateen jälkeen. Sopiva korkeus on n. 1,5m maanpinnasta.

Lähetä käyttäen Whatsappia (045-676 6891) tai tätä linkkiä: gaita.fi/laheta